Ασφαλείς και αξιόπιστες εφαρμογές έξυπνων πόλεων στο Ηράκλειο μέσω του έργου RERUM | Νέα

Press Releases

19.04.2016

Ασφαλείς και αξιόπιστες εφαρμογές έξυπνων πόλεων στο Ηράκλειο μέσω του έργου RERUM

Ο Δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με το ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας – Ινστιτούτο Πληροφορικής) υλοποιεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα RERUM «Αξιόπιστο, ανθεκτικό και ασφαλές Διαδίκτυο των Πραγμάτων για εφαρμογές έξυπνων πόλεων» (REliable, Resilient and secUre loT for sMart city applications -RERUM) στο πλαίσιο του 7ου πλαισίου (7th Framework Programme for Research, Technological Development and Demonstration) από τις 01-09-2013 έως 31-08-2016.

Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (InternetofThings – IoT) στοχεύει στη διασύνδεση ενός τεράστιου αριθμού «έξυπνων συσκευών», οι οποίες θα επικοινωνούν μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας δεδομένα και πληροφορίες μέσω του Διαδικτύου.

Η δικτύωση, όμως, όλων αυτών των συσκευών και η χρήση τους στην καθημερινή ζωή των πολιτών εμπεριέχουν μια πληθώρα κινδύνων για την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Το έργο RERUMέχει σκοπό να αυξήσει την ασφάλεια και την αξιοπιστία του Διαδικτύου των Πραγμάτων, δίνοντας έμφαση σε εφαρμογές «έξυπνων πόλεων».

Ένας από τους στόχους του RERUMείναι η υλοποίηση τεσσάρων εφαρμογών στην πόλη του Ηρακλείου, με τη συνεργασία μεταξύ του Δήμου Ηρακλείου, του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ και άλλων εταίρων. Στο πλαίσιο του έργου εγκαθίστανται έξυπνοι αισθητήρες που θα καταγράφουν δεδομένα κυκλοφοριακής κίνησης, περιβαλλοντικών παραμέτρων και ενεργειακής κατανάλωσης.

Την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 και ώρα 18:30, στην αίθουσα Πειραματικού Θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ηρακλείου, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση, στην οποία θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα RERUM και θα αναφερθούν συνοπτικά οι εφαρμογές που θα υλοποιηθούν στην πόλη του Ηρακλείου, με έμφαση στην εφαρμογή μέτρησης της κυκλοφοριακής κίνησης που ήδη λειτουργεί.

Σας παρακαλούμε να συμβάλλετε με τις απόψεις σας στη συζήτηση που θα ακολουθήσει.

 

Πληροφορίες για το RERUM στη σελίδα: http://www.ict-rerum.eu

 

Επικοινωνία: Δρ. Ηλίας Τράγος, etragos@ics.forth.gr